Invitație la lectură

Antrenament
22/11/2018
Rugăciunea amvonului
05/02/2019

Invitație la lectură

Nu de mult mi-a fost prezentată o carte a domnului Ion Coja, intitulată „Preoți cu crucea în fruntea neamului”. Titlul mi-a stârnit interesul pentru lectură, așa că m-am pus pe citit și în două zile am terminat-o. Autorul tratează mai multe teme de istorie, ale unor momente și evenimente mai puțin cunoscute, despre care mass-media în general se ferește să vorbească.

Preoti cu crucea in fruntea neamului

De fapt observăm tot mai mult cum se încearcă scoaterea din școli a istorie ca materie de studiu, și chiar mai mult distrugerea învățământului, care se pare că deranjează pe mulți străini și dușmani ai neamului nostru românesc. Deși au trecut 28 de ani de „reforme”, noi continuăm să avem an de an elevi câștigători la olimpiadele internaționale, la toate disciplinele. Deși au trecut 28 de ani de „democrație”, poporul continuă să fie legat de credința strămoșească, de Biserică și de moșii și strămoșii neamului.

Cu toate încercările de a denigra și discredita Biserica Ortodoxă și clerul, iată că în acest an centenar se împlinește visul înaintașilor noștri de ridicare a catedralei Mântuirii Neamului românesc, prin jertfa întregului popor ortodox.

Revenind la cartea mai sus amintită, autorul încearcă să aducă înaintea cititorului câteva momente din istoria neamului în care putem vedea lucrarea lui Dumnezeu și purtarea Sa de grijă, precum și capacitatea imensă de jertfelnicie a poporului român. Studenții Vasile Baciu și Ion Moldoveanu sunt doi martiri ai sec. XX despre care prea puțini au auzit. Deși doi, ei întruchipează prin exemplul lor puterea de jertfelnicie a neamului românesc. Alături de aceștia putem adăuga pe cei peste 300 de creștini martirizați din ordinul lui Carol al II-lea, și cu acceptul tuturor partidelor politice, uciși fără vină și fără judecată și ținut în stradă trei zile neîngropați, cu scopul de a băga frica în tot neamul românesc. Acum, prin martiriul lor, îi avem rugători în cer pentru noi.

Oare câți dintre copiii noștri au auzit despre aceste jertfe? Iată de ce este de datoria noastră de a transmite din generație în generație istoria martirizării lor.

Apoi autorul ne pune în față minunea de la Vorobiev, despre care abia dacă mai știau câteva persoane. O minune în care poți vedea iar purtarea de grijă a lui Dumnezeu și acoperământul Său peste cei care se roagă cu credință. Chiar numai și pentru această minune se merită a cumpăra cartea. La această minune este adăugată cea de la Buchenwald, unde sute de creștini sunt salvați de la moarte în chip miraculor din mâinile a doi asasini, Hitler și Aliații.

M-a impresionat în mod deosebit modul cum este prezentat martiriul sfinților brâncoveni și a Sfântului Antim Ivireanu. Am auzit cu toții de martiriul lor, însă nu ni s-a prezentat și contextul în care au fost martirizați și de ce au fost martirizați în prezența delegaților întregii Europe. După ce înțelegi contextul începi să vezi cu alți ochi măreția acestor martiri.

Toți acești martiri pomeniți mai sus reprezintă modele de urmat pentru fiecare dintre noi.

Ne întrebăm, poate, ce i-a întărit și le-a dat putere în fața morții? Răspunsul este unul singur și simplu: CRENINȚA.

Vă recomand această carte pentru lectură.

Și pentru că suntem aproape de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, în preajma căreia obișnuim să împărțim cadouri, vă sugerez să cumpărați mai multe exemplare și să le oferiți în dar celor dragi, copii, rude, prieteni. Este cel mai frumos cadou pe care l-ați putea face în acest an în care se împlinesc 100 de ani de la marea unire.

Comments are closed.