Valoarea postului pentru menținerea sănătății sufletești și trupești

Reflexii
15/11/2018
Antrenament
22/11/2018

Valoarea postului pentru menținerea sănătății sufletești și trupești

Pentru că începe postul Crăciunului m-am gândit să scriu câteva rânduri despre post și mai ales despre rolul postului în menținerea sănătății sufletești și trupești.
De la început este bine să precizăm un lucru: postul nu este înfometare. Din punct de vedere religios, prin post înțelegem o acțiune deliberată prin care intenționăm să ne controlăm toate simțurile.

Scopul postului este spiritualizarea omului și transformarea sa lăuntrică. Creștinismul privește omul ca întreg, trup și suflet, nici numai trup, nici numai suflet. Când privești numai trupul, transformi intenția de a posti în dietă, fără valoare spirituală, iar când privești numai sufletul adopți o mentalitate dualistă, în care sufletul este bun iar trupul (materia) este rău.

Prin post ne controlăm toate simțurile. A posti nu înseamnă numai a renunța la anumite mâncăruri, ci a renunța la tot ce este inutil creșterii noastre duhovnicești. A posti înseamnă să devenim mai conștienți de noi înșine și de tot ceea ce facem.

Postim pentru a ne menține sănătatea sufletească și trupească, pentru a menține sănătatea omului întreg, sau pentru a ne reface sănătatea pierdută. Motivația este una spirituală și alta terapeutică.

Postul este o practică comună întâlnită și folosită în toate religiile și de toate popoarele, chiar dacă nu de toți oamenii.

Astăzi postul este desconsiderat ca valoare ;i utilitate și considerat greu de ținut. Mai mult există tendința de a se scurta posturile, deși am ajuns să mâncăm mai mult decât este necesar.

De fapt, nu ne dăm seama că alegerea nu mai este a noastră. Ne credem liberi și în drept să mâncăm orice și oricând, când de fapt suntem sclavii reclamelor și a mentalității consumeriste ce ni se inoculează zi de zi prin mass-media.

Marile corporații care plătesc reclamele se gândesc în primul rând la buzunarele lor, și deloc la sănătatea noastră. Religia este desconsiderată și blamată și pentru faptul că stă în calea creșterii profiturilor marilor corporații din industria alimentară și cea farmaceutică.

Din punct de vedere creștin, postul este de mai multe feluri: de o zi, sau de mai multe zile, iar după asprime: post ușor, aspru și total (negru). După rânduială, avem săptămânal două zile de post în care ni se recomandă să mâncăm numai hrană uscată (nepreparată), o dată în zi. Apoi avem rânduite în decusul anului 4 posturi, 2 de câte 40 zile și 2 mai scurte de câte 14 zile. Nici perioada nu este aleasă întâmplător. Postul Crăciunului ne permite să ne pregătim pentru perioada de iarnă cu mai multe vitamine și minerale și să pregătim trupul pentru a suporta mai ușor consumul de grăsimi din timpul iernii după sărbătoarea Crăciunului. Apoi, în primăvară avem postul Paștelui prin care ne curățim trupul de toxinele adunate în timpul iernii și îi oferim mai multe legume proaspete de sezon. Iar pe de altă parte ne pregătim sufletul pentru marea sărbătoare a Invierii Domnului. În continuare, în timpul verii avem 2 posturi mai scurte care ne oferă din nou prilejul de a ne hrăni sănătos cu legume și fructe de sezon.

De o vreme calendarul s-a umplut de „peștișori”, adică de dezlegari la pește. Motivația dată este una puerilă. Se pretinde că omul de astăzi nu mai are cu ce posti, nu mai poate posti. Dar uităm că a posti înseamnă tocmai a mânca mai puțin sau chiar deloc.

Se ridică, astfel, întrebarea: Postul mai este necesar sau nu?

Părerea mea este că avem nevoie de post mai mult decât în trecut, întrucât omenirea este tot mai bolnavă și mai intoxicată.

Postul a fost folosit încă din antichitate pentru grăbirea vindecării și pentru păstrarea sănătății. La aceste practici vechi se adaugă rezultatul cercetărilor mai noi privind terapia prin post și mai ales prin post negru.

Despre terapia prin post negru (numai cu apă) există multe studii. O parte dintre acestea sunt prezentate în cartea lui Thierry de Lestrade, „Postul negru – o nouă terapie”.
Despre postul cu apă și rolul hidratării corecte a organismului a scris o carte Dr. Fereydoon Batmanghelidj, „Puterea vindecătoare a apei” și Paul Bragg, „Postul un miracol”.

Despre efectul terapeutic al postului unit cu rugăciunea există multe studii, însă cel mai cunoscut este cel al Dr. Alexis Carell, laureat al premiului Nobel.

O altă carte ce merită citită este cea a Dr. Jason Fung, „Puterea vindecătoare a postului. Ghidul popular pentru posti”, Editura Paralela 45, Pitești, 2018.

Prin post mintea se limpezești, iar puterea de concentrare crește. Așadar, prin post ne putem ruga mai ușor și cu mintea mai adunată, mai limpede. Prin post ne controlăm mai ușor simțurile și implicit viața duhovnicească.

În încheiere, concluzie este următoarea. Postul este folositor pentru sănătatea noastră trupească și sufletească. Postul este mai necesar astăzi decât în trecut. Așadar, să respectăm postul care începe astăzi și să nu căutăm prea multe dezlegări.

Vă doresc post ușor!

sursa: conferinteindirect.wordpress.com

Comments are closed.